Nederlands grootste door burgers gerealiseerde zonnepanelenveld geopend
Op zondag 18 juni 2017 is het eerste giga-zonnepanelenveld van Nederland (> 1000MwH) geopend dat volledig door burgers is gerealiseerd: de ZonneWIJde. Waar velden van dergelijke omvang normaliter door of met energieleveranciers tot stand komen, is dit veld volledig in eigendom van 637 burgers die het in een coöperatie besturen. De “WIJ” in ZonneWIJde verwijst naar deze gezamenlijkheid.
Ruud Koornstra, nationale Energiecommissaris, noemde het project bij de opening “een doorbraakproject voor de energietransitie die inmiddels begint te versnellen”. Koornstra: “Zoiets als dit was tot vandaag op deze schaal nog nooit gedaan. Particulieren delen hun dak, of het dak van hun sportvereniging, maar burgers die samen 1.600 MWh produceren, is nog niet eerder vertoond. Het maakt van ZonneWIJde Breda een doorbraakproject. Letterlijk, want er zullen er ook op andere plekken in Nederland meer gaan volgen nu de eerste er ligt.”
De ZonneWIJde toont dat steeds meer Nederlanders beseffen dat fossiele energie niet meer van deze tijd is. De toekomst is aan groen. Dit veld is een ode aan de individuele keuze van 637 mensen in Nederland om zelf de schop in de grond te steken, zelf te gaan werken aan een duurzame toekomst. Ik roep iedereen die dit hoort, of hierover leest in de pers om dezelfde keuze te maken. En als je het dan niet wilt doen voor de wereld die je aan je kinderen doorgeeft, doe het dan voor je eigen portemonnee, want ook financieel is het veel slimmer dan geld op een bankrekening laten.”
Edwin Waelput, initiatiefnemer van de ZonneWIJde, vulde hierop aan: “Wij willen dat deze ZonneWIJde de verwachtingen van onze 637 leden overtreft met goede resultaten. En daarnaast dromen we van nog heel veel meer giga-zonnewijdes van burgers. Liefst in het hele land, zodat we inderdaad het fossiele tijdperk afsluiten. Mensen die besluiten om de volgende te willen bouwen, ondersteunen we van harte. Deze eerste ZonneWIJde hebben we samen gebouwd, de volgende bouwen we ook samen.”
Tijdens de opening overhandigden een aantal van de 637 leden zonnepanelen aan hun kinderen. Het stond symbool voor de drijfveer van de overgrote meerderheid van de deelnemers: het overdragen van een duurzame wereld aan kinderen, die van henzelf, maar ook die van anderen.
Save the date: zondag 18 juni 2017
Officiële opening ZonneWIJde Breda
Zondag 18 juni (vaderdag) om 14 uur wordt het grootste publieke Zonnepanelenveld van Nederland officiëel geopend: ZonneWIJde Breda.
Een baanbrekend project dat na 6,5 jaar volharding en geloof tot stand is gebracht. Het grootste crowdfunding-project van Nederland tot op heden. Gerealiseerd door 637 Nederlanders uit het hele land -van Schagen tot aan Roermond en van Delfzijl tot aan Terneuzen. Mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Breda.
Het resultaat? 6.904 blinkende zonnepanelen die op jaarbasis een dikke 1.600 MegaWatt-uur productie draaien.
Toegegeven het is nog altijd maar een fractie van wat Nederland verbruikt, maar elke verandering begint met een eerste stap. De ZonneWIJde is zo’n eerste stap naar snellere vergroening van zowel productie als verbruik van energie.
De opening omvat:
- Lessen & Toekomstwensen met:
- Paul de Beer (Wethouder Duurzaamheid Breda)
- Evert den Boer (Directeur Greenchoice)
- Edwin Waelput (Initiatiefnemer (en volhouder!) van de ZonneWIJde)
- Gloedvol + inspiratie = topspreker Ruud Koornstra.
Als Nederlands eerste Energiecommissaris is hij frontman in de ontwikkeling naar een energiepositief Nederland
- Openingsceremonie
- Gelegenheid tot napraten, rondleiding of… plannen maken voor de volgende?
Wanneer: 18 juni 2017, 14:00 uur (vaderdag)
Waar: Grenssteen 1, Breda
Voor wie:
- Elke vader die zijn kinderen een zonnige toekomst wenst –en elke moeder ook
- Iedereen die deze eerste ZonneWIJde heeft mogelijk gemaakt
- Iedereen die de volgende ZonneWIJde wil bouwen
- Iedereen die wil investeren in de volgende ZonneWIJde
- Iedereen met een duurzaam hart of interesse in duurzaam bijdragen
Wilt u ook bij de opening aanwezig zijn, klik dan hier om u aan te melden.
Beste zonnedeler
De bouw gaat van start
1 augustus 2016 wordt een mooie dag. Dan wordt op ons terrein begonnen met het plaatsen van de eerste betonvoeten, waarop de dag daarna begonnen wordt met het plaatsen van de zonnepanelen. Voordat het zover is, wordt eerst nog het gras gemaaid en de grond geëgaliseerd. Ook zal er nog een hekwerk rondom het terrein worden aangelegd. We willen tenslotte niet dat iedereen zo maar het bouwterrein op kan wandelen.
Wat is de verdere planning?
- De totale bouwtijd is 7 weken,
- Op 22 augustus worden de eerste omvormers geïnstalleerd,
- 24 augustus worden de aluminium kabels gelegd,
- 29 augustus plaatst Hoppenbrouwers Techniek de hoofdverdeelkast. Dan zal er ook al stroom op de kabels worden gezet en wordt er al een beetje zonne-energie opgewekt,
- 16 september vindt een vooroplevering plaats,
- 21 september tenslotte is de definitieve oplevering.
Vanaf 21 september gaan we dus echt van start en we hopen op een mooie nazomer.
Werkbezoek aan het bouwterrein – zaterdag 10 september 2016
Om ongevallen te voorkomen, mag niet iedereen zomaar op het bouwterrein. Toch willen we jullie als zonnedeler wel de kans geven de bouw te komen bekijken. Daarom organiseren we op zaterdag 10 september 2016 een werkbezoek. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn jullie van harte welkom. Samen met Hoppenbrouwers Techniek verzorgen we dan een rondleiding over het bouwterrein. Je krijgt dan uitleg over alle technische details. Hoe werkt bijvoorbeeld een omvormer of waar liggen alle leidingen? Om dit werkbezoek in goede banen te leiden, vragen we je wel of je vooraf kenbaar wilt maken dat je komt. Dit kan door een e-mail te sturen naar johan@zonnewijdebreda.nl met als onderwerp: ja, ik kom naar het werkbezoek. We hopen dat velen van jullie er bij zullen zijn.
Beste zonnedeler
De bouw gaat beginnen!
Zoals jullie weten hebben wij drie weken geleden (op 2 juni) spijkers met koppen kunnen slaan. De dag daarna hebben we direct onze leverancier, Hoppenbrouwers Techniek, de opdracht gegeven aan de slag te gaan met de bouw. Hoppenbrouwers Techniek is een totaal installateur met ruim 600 medewerkers. Ze zijn gevestigd in Dongen, Udenhout en Deurne en hebben een team, wat gespecialiseerd is in duurzame energie. De detail tekeningen zijn allemaal al gereed en er komt dus vaart in de realisatie van onze ZonneWIJde. Wat omvat dit nu, het bouwen?
Ten eerste zal het terrein worden geëgaliseerd. Als het vlak is, wordt er een anti-worteldoek aangebracht. Op dit doek komen kleine lavasteentjes. Dan is het ruwe werk gedaan en kan er worden gestart met het installeren.
Gedurende de tijd dat het terrein wordt voorbereid, is er al een boot volgeladen met panelen en onderweg naar Nederland. Deze zullen vóór 1 augustus arriveren. Op tijd om de panelen op de betonnen voetjes voorzien van een metalen draagconstructie te plaatsen. Deze voetjes en constructie worden gemaakt door VDL Steelweld uit Breda. Dit is één van de vele productiebedrijven van Van Der Leegte, een gerenommeerd Brabants bedrijf dat ook de BMW Mini in Borne produceert en elektrische bussen bouwt. Wij zijn er in ieder geval trots op dat zij ons helpen om de ZonneWIJde te realiseren.
Vervolgens gaat Hoppenbrouwers aan de slag met het installeren van:
- 660 meter hekwerk,
- 6904 zonnepanelen,
- 10,5 kilometer aluminiumkabels (we gebruiken geen koper, om zo het diefstalrisico te verlagen),
- 52 omvormers,
- 3452 optimizers,
- 14 000 schroeven en
- 21 meterkasten.
Als dit allemaal geplaatst is, volgt het controleren, het testen en het aansluiten op het elektriciteitsnet. Werkt het allemaal, zoals het moet, dan ….. is het klaar en kunnen we stroom gaan produceren. De verwachting is dat dit heugelijke feit in de loop van september zal zijn.
Onthulling Bouwbord
Binnenkort verschijnt op ons terrein het bouwbord zodat voor iedereen zichtbaar word wat voor bijzonder project we gaan realiseren. Houd onze facebookpagina in de gaten voor de precieze datum van plaatsing. Ook via de nieuwsbrief zullen we de onthulling uiteraard kenbaar maken.
Bedankt voor alle complimenten
Wij kregen van jullie ontzettend veel positieve reacties op het nieuws van 2 juni. Zo genoten wij van opmerkingen als:
- Geweldig, gefeliciteerd met het behaalde resultaat! In mijn woonplaats Bilthoven is de zon zowel letterlijk als figuurlijk gaan schijnen.
- HOERAHHH!!!
- Heel erg fijn en ik ben blij dat mijn ( kleine) investering straks ook nog gaat opleveren. Fantastisch. Ik heb bewondering voor jullie geduld. Top hoor!
- We hebben nu dus met z’n allen goed nieuws ; en nu maar bouwen en installeren!
- Super! Neem maar een borrel op deze doorbraak. (wat we dan ook hebben gedaan J).
- Yes ?????? proficiat heren
Bedankt voor al de mooie woorden.
Beste zonnedeler
Ongeveer vier weken geleden lieten we jullie weten dat we op hoofdlijnen tot een akkoord waren gekomen met de bank. Inmiddels zijn we weer wat verder gekomen en zitten we in de finale fase. Wij dachten en met ons ook de andere betrokken partijen, bank en gemeente, dat we deze finale gesprekken snel zouden kunnen afronden. Echter dit was te optimistisch. Om voor zowel jullie als zonnedeler, als voor de bank én de gemeente te komen tot een goede overeenkomst, blijken toch nog enkele juridische hobbels te moeten worden genomen. Dit vergt onverwacht veel meer tijd. Maar, omdat we bezig zijn met een 20 jaar lopend project, willen we alles wel zo goed mogelijk regelen. Eén ding is echter zeker, allemaal willen we dat de ZonneWIJde er zo snel mogelijk gaat komen en daar wordt door ons, de bank én de gemeente hard aan gewerkt. Samen gaan we er voor zorgen dat de eerder uitgesproken verwachting, de ZonneWIJde wordt nog voor de zomer gebouwd, uit gaat komen.
In deze nieuwsbrief geven we je graag de laatste stand van zaken door rondom ZonneWIJde.
De realisatie van de ZonneWIJde is een intensieve, maar mooie opgave. Vergelijk het met het lopen van een marathon. We hebben inmiddels 42 kilometer en 100 meter afgelegd, maar we moeten nog 95 meter afleggen. En die laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar, als we de finish hebben gehaald, dan zijn de Zonnedelers de eersten die het horen.
Denk mee!
Als de ZonneWIJde gebouwd is, gaan we natuurlijk de oplevering vieren! Heb jij een idee voor een ludiek openingsevent? Iets waarmee we in heel Breda, Brabant of zelfs Nederland van ons laten horen? Deel het met ons via johan@zonnewijde.nl.
Een zonnedeler deelt
Ludo Ansems, 45 jaar uit Breda:
“Ik zou het liefste zien dat we (“de mensheid”) alles op alles zetten om zo snel mogelijk duurzaam te leven. Voor onze kinderen, hun kinderen en daar weer de kinderen van. Ik kan dat niet in mijn eentje doen, maar ik kan wel mijn eigen keuzes in de richting maken die ik de betere acht. En dus kies ik, waar ik kan, de duurzame keuze. Met de ZonneWijde zet ik een goede stap, nu in mijn energieverbruik. Mijn kinderen (9 en 12) betrek ik erbij en die snappen heel goed waarom ik dit doe. Door er met anderen over te praten, hoop ik dat ook anderen geïnteresseerd raken.
ZonneWijde kwam op mijn netvlies tijdens een bijeenkomst drie jaar geleden waar ik ‘ene’ Edwin Waelput ontmoette. Vol vuur vertelde hij over de ZonneWIJde. Het pakte me direct, het duurzame, maar ook dat het een groot, gezamenlijk gecreëerd, zichtbaar veld zou worden. Vond het fan-tas-tisch. De ZonneWIJde is een prima alternatief voor eigen panelen en inmiddels denk ik éigenlijk dat het een veel beter alternatief is; het is een breed gedragen initiatief én het is veel zichtbaarder. En ik hoop eigenlijk dat ZonneWIJde nog maar een begin is, ik droom van de volgende ZonneWIJdes. Om te beginnen in Breda, maar idealiter ook ver daarbuiten. Dus, wie bouwt mee aan de volgende ZonneWIJdes?”
Een bestuurslid aan het woord
Johan Janse, 57 jaar oud, wonend te Bavel heeft zelf niet direct iets met zonnepanelen. “Dat vind ik gewoon een middel. Ik vind het veel belangrijker wat je er mee kunt: lokaal zelf je energie opwekken en zo bijdragen aan een schonere en vooral mooiere wereld. Zelf heb ik drie jaar geleden op mijn eigen woning 19 zonnepanelen laten aanbrengen. Waarom? Om minder afhankelijk te zijn. Bovendien rij ik al drie jaar in een elektrische auto. Ook uit overtuiging, want ik vind als verkeerskundige dat dit dé manier is om (naast fietsen = 1e keus, trein = 2e keus) jezelf duurzaam te verplaatsen.”
“Waarom ik met ZonneWIJde ben begonnen? Ik ben er eerlijk gezegd ingerold, omdat ik in contact kwam met Edwin Waelput en Derk Hueting, de twee initiatiefnemers van de ZonneWIJde. Het boeide mij en ik wilde er mijn steentje aan bijdragen. Het mooiste aan dit project vind ik dat we als burgers tegen alle commerciële stromingen in, toch samen waarmaken dat verduurzaming mogelijk is. Ik hoop dat ik over 20 jaar samen met mijn kleinkinderen kan uitkijken over de ZonneWIJde, dat ik dan wegdroom en zeg: “dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen”. Dat het de start was voor de twintig andere zonneweides in en rond Breda.”
|
|
|
||
|
Ruim honderd zonnedelers waren aanwezig op de informatieavond op dinsdag 15 december 2015, welke werd gehouden in het NAC stadion. Naast uitleg over de stand van zaken is een bezoek gebracht aan de locatie van de ZonneWIJde. Ondanks dat het al donker was, gaf dit een goed beeld van hoe groot en imposant ons project is. De enthousiaste reacties ‘Mooi man, dit wordt echt iets geweldigs’ omschrijven dit perfect.
Klink op de link hieronder om de gebruikte presentatie tijdens de informatieavond te bekijken.
ZonneWIJde presentatie informatieavond d.d. 18 december 2015